De Royal Society of London en de Accademia del Cimento

royal society nullius in verbaDe Royal Society of London for the Improvement of Natural Knowledge, de Britse academie voor wetenschappen, werd op 28 november 1660 opgericht na een voordracht van Christopher Wren tijdens een bijeenkomst in Gresham College.

Christopher Wren was een wetenschapper en architect, vooral bekend vanwege zijn ontwerp voor de St. Pauls’ Cathedral in Londen. Gresham College in Londen werd in 1597 opgericht door sir Thomas Gresham. In zijn woonhuis aan de Bishopsgate in Londen gaven de Gresham Professors er gratis publieke voordrachten. Het genootschap werkte grotendeels op dezelfde manier als de eerder opgerichte Florentijnse Accademia del Cimento.

De Accademia del Cimento (Academie der experimenten) was een van de eerste wetenschappelijk genootschappen. Het genootschap is in 1657 opgericht in Firenze door enkele studenten van de bekende natuurwetenschappers Galileo Galilei, Evangelista Torricelli en Vincenzo Viviani.

De oprichting van het genootschap werd bekostigd door kardinaal Leopoldo de’ Medici en groothertog Ferdinando II de’ Medici van Toscane. De doelen van het genootschap waren onder meer:

  • Het uitvoeren van experimenten
  • Het vermijden van speculatie
  • Het maken van laboratoriuminstrumenten
  • Standaardisatie van metingen
  • De publicatie van Saggi di naturali esperienze fatte nell’Academia del cimento Florence (in 1666), in 1731 werd in het Latijn vertaald. Dit werd een standaardhandleiding voor het laboratorium in de achttiende eeuw.

Het motto van het genootschap, Provando e riprovando is tweeledig op te vatten, en kan vertaald worden als keer op keer proberen of als experimenteren en bevestigen. Na tien jaar werd het genootschap opgeheven.

Vanaf 1665 publiceert het de Philosophical Transactions, het oudste nog bestaande wetenschappelijk tijdschrift dat zonder onderbrekingen verschijnt sinds zijn ontstaan. Sinds 1731 reikt de Royal Society de Copley Medal uit. Daarmee is dit de oudste wetenschapsprijs ter wereld. Ontvangers waren onder meer Charles Darwin, Michael Faraday, Louis Pasteur, Otto Hahn, Albert Einstein en Stephen Hawking.

Verslag van de experimenten die in de “accademia“ werden gedaan (1666) onder bescherming van zijne  hoogheid Leopold van Toscane met wapenschild van het genootschap.