De film
In 1911 riep de rijke en vooruitstrevende industrieel Ernest Solvay de allereerste Solvayraad samen in het Brusselse Hotel Métropole. Van over heel Europa kwamen topwetenschappers naar Brussel om na te denken over problemen binnen hun vakgebied. Deze Solvayraden hebben een cruciale rol gespeeld in de ontwikkeling van de moderne fysica. Meer dan honderd jaar later worden ze nog steeds georganiseerd.

Kwantumrevolutie vertelt het verhaal van deze eerste Solvayraden en de wetenschappelijke inzichten die daar ontstonden. Deze documentaire is niet alleen een begrijpelijke introductie in de fascinerende wereld van de kwantumfysica, maar geeft ook een unieke kijk op de geschiedenis van deze uiterst intrigerende wetenschap en haar impact op de wereld van vandaag.

Regisseur en fysicus Vincent Langouche maakte van Kwantumrevolutie een frisse en heldere documentaire. De tekeningen en whiteboard animations in de film zijn ook door hem gemaakt. Kwantumrevolutie kwam er dankzij de steun van heel wat Brusselse instellingen en mensen, in het bijzonder De Internationale Solvay Instituten, Innoviris en de Vrije Universiteit Brussel.

 

Het boek

In 2018 verscheen ook het boek Kwantumrevolutie: de ontdekking van de microkosmos. Het volgt de film op de voet en bevat net als deze website heel wat bijkomende informatie over kwantumfysica en haar toepassingen.

Het boek bevat 192 bladzijden, honderden kleurenillustraties en tientallen links naar downloadbare filmfragmenten.

 

International Solvay InstitutesinnovirisVUB logowtnschp logo      Vlaamse_overheid_logonaakt_highres         logo WTI W

Het boek

Kwantumrevolutie_boek_cover

 

 

 

192 rijk geïllustreerde bladzijden, honderden kleurillustraties en tientallen links naar filmfragmenten.

Koop de DVD

kwantumrevolutie dvd

De DVD van Kwantumrevolutie is te koop voor 17,95 EUR. Voor de vijfde verjaardag van de film werd deze ook gratis ter beschikking gesteld via kwantumrevolutie.be

De auteurs
Het initiatief voor de film kwam van twee professoren emeritus van de Vrije Universiteit Brussel. Henri Eisendrath en Gaston Moens maakten in 2011 de tentoonstelling ‘Brainstormen in Brussel’ over de eerste Solvayraden. Het succes van deze tentoonstelling smaakte naar meer, dus zochten ze daarna de nodige financiën, kennis en mensen bij elkaar om de film Kwantumrevolutie te maken. Ze wilden de film verder ondersteunen met meer achtergrondinformatie en schreven een heel pedagogisch dossier uit. Het Expertisecentrum Wetenschapscommunicatie Brussel (wtnschp.be) goot het geheel in deze website.
Prof. em. Gaston Moens

Prof. em. Gaston Moens

Vrije Universiteit Brussel

Gaston Moens is professor emeritus  vakdidactiek scheikunde aan de VUB.
Hij heeft een lange carrière achter de rug in het bevorderen van geletterdheid en onderwijs in de natuurwetenschappen als docent, onderwijsinspecteur en onderwijsadviseur.

Prof. em Henri Eisendrath

Prof. em Henri Eisendrath

Vrije Universiteit Brussel

Henri Eisendrath is professor emeritus aan de VUB. Hij was gewoon hoogleraar met onderwijs in algemene natuurkunde, atoom en molecuulfysica en medische fysica Hij verrichte onderzoek in atoom en molecuulfysica en in wetenschapsdidactiek.
Henri coördineerde verschillende wetenschapscommunicatie projecten en blijft vandaag nog erg actief in dat veld.

Expertisecentrum Wetenschapscommunicatie Brussel

Expertisecentrum Wetenschapscommunicatie Brussel

EhB & VUB

‘Wtnschp’, of het Expertisecentrum Wetenschapscommunicatie Brussel is verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel en de Erasmushogeschool Brussel. Het Wtnschp team brengt wetenschappelijk onderzoek in alle vormen en maten naar de samenleving:  wetenschapsfestivals, comedy, maatschappijgestuurd onderzoek of blogs, je kan het zo gek niet bedenken of wtnschp doet het.