Hoofdstuk 1: Kwantum-wablieft?
Je gaat naar het ziekenhuis voor een scan. Je belt op je smartphone en je bekijkt het laatste nieuws op je tablet. Je bent verbaasd over de ontdekking van Brout-Englert-Higgs-deeltje. Je verwondert je erover dat er in het blikje erwten alleen maar goede erwten steken… Je leest nieuws over de nieuwe generatie computers die de moeilijkste problemen zullen aankunnen.
Dat alles – en nog zoveel meer – is het gevolg van toepassingen van de kwantumfysica. De kwantumfysica zorgde voor een ware revolutie in de fysica. Tussen 1900 en 1927 werden vele van de vroegere ‘onbetwistbare’ zekerheden uit de toenmalige fysica overboord gegooid. Dit gebeurde door de ontwikkeling van de merkwaardige tak van de kwantumfysica – een ware kwantumrevolutie…
De rol van de Solvayraden
In deze revolutie hebben de Solvayraden een belangrijke rol gespeeld. Het waren (en zijn) bijeenkomsten van topwetenschappers die enkele dagen achter elkaar over een belangrijk probleem van de wetenschap discussieerden. De raden waren een initiatief van de rijke industrieel Ernest Solvay, die fortuin had gemaakt met de ontdekking van een nieuw procedé om soda te produceren. Hij was de stichter van een concern dat nog altijd een belangrijke wereldspeler is in de chemische industrie.
Kwantumfysica in Brussel
De Solvayraden worden nog altijd georganiseerd in Brussel door de Internationale Instituten van Solvay, afwisselend voor chemie en fysica.
Meer weten?
Experimenteer zelf!
- In 2011 werd de 100ste verjaardag van de eerste Solvayraad voor Fysica gevierd. Tal van Nobelprijswinnaars waren er aanwezig. Zoek op: Wie waren dat, welke nationaliteit hadden ze, en waarvoor hebben ze de Nobelprijs gekregen?
- Over de hele wereld zijn er talrijke plaatsen en gebouwen naar Solvay vernoemd. Noem er vijf, en geef er een korte uitleg bij.
- a) Beschrijf de verschillende stappen in het Leblanc- en het Solvayprocedé om soda te bereiden. Welke voordelen heeft het Solvayproces?
b) Wat was de wereldproductie van soda volgens het Solvayproces in 2013?
c) Waar staan er wereldwijd fabrieken die soda volgens het Solvayproces maken?