De grote refractie telescoop

Spotprent van François Delocle en de telescoop uit 1892

De grote refractie telescoop werd speciaal voor de Parijse wereldtentoonstelling gebouwd en was de grootste refractietelescoop ooit. Hij was een centraal stuk op de wereldtentoonstelling van 1900. De constructie gebeurde op initiatief van François Delocle die lid was van de Franse kamer van volksvertegenwoordigers.

De telescoop werd opgericht in het Paleis van de Optica vlakbij de Eifeltoren. De noord-zuid georiënteerde kijkbuis bestond uit 24 cilinders van 1,5m diameter en rustte op 7 zuilen van staal en beton. De telescoop had een objectieflens met een diameter van 1,25 m en een spiegel van 2 m diameter. De telescoop was horizontaal, 7 m boven de grond opgesteld.

Er werden enkele wetenschappelijke waarnemingen met telescoop uitgevoerd. De constructie ervan maakte het echter moeilijk om hem op hemelobjecten te richten zodat hij eigenlijk weinig bruikbaar was voor wetenschappelijk onderzoek. Na de tentoonstelling bleek het onmogelijk om hem te verkopen. Hij kwam uiteindelijk op de schroothoop terecht. De spiegel van 2m en de lenzen worden nog altijd bewaard in de Parijse sterrenwacht

De telescoop en zijn initiatiefnemer waren voorwerp van spot in verschillende cartoons van die tijd. Hij was inderdaad zonder wetenschappelijk nut maar niettemin een mooi voorbeeld van het technisch en industrieel kunnen van die tijd.