Le Sacre du Printemps

Een groep dansers in kostuum uit de originele productie van Le Sacre du Printemps.

Le Sacre du Printemps (De Lentewijding) is een ballet van Serge Diaghilevs “Ballets Russes”, met een choreografie van de danser Vaslav Nijinsky en muziek van de Russische componist Igor Stravinsky. Decor- en kostuumontwerpen zijn van de kunstenaar en archeoloog Nikolaj Rjorich.

Le Sacre du Printemps geldt als een van de meest revolutionaire werken van de 20e eeuw. De première vond plaats op 29 mei 1913 in het Théâtre des Champs-Elysées te Parijs. Pierre Monteux dirigeerde het orkest. Stravinsky zelf schreef het scenario. Het ballet bestaat uit twee delen: “l’Adoration de la Terre (De aanbidding van de Aarde) “ en “Le Sacrifice (Het Offer)”.

De dag na de opvoering stond er in de kranten: “Ce n’est pas le sacre du printemps, mais le massacre du tympan” (Dit is geen lenteoffer, maar de slachting van het trommelvlies). Het was overigens niet Stravinsky’s muziek die het grootste tumult veroorzaakte, maar Nijinsky’s choreografie, die woester en wilder was dan wat men ooit had meegemaakt. De vraag werd opgeroepen of een ballet waarbij de dansers, gekleed als boeren, met hun lichaam schudden en met hun voeten stampten, de naam ballet nog wel waardig was.  De tweede uitvoering op 4 juni verliep veel rustiger en componist Maurice Ravel, opnieuw in het publiek aanwezig, merkte op dat deze keer de muziek zelfs te horen was.